Romsdal sogelag årsskrift 1972

Sølvtyveri på Monsås

Av Herlof Grüner.

        1746 den 13. mai ble det holdt ekstrating på Høljenes for å fremme et forhør over tyven Ole Helberg som var arrestert for tyveri hos Anders Monsås. Anders var en rik mann og hadde også fullt opp av sølvtøy som Ole hadde stjålet en del av.

        Anders Monsås la fram i retten det stjålne sølvtøy som var funnet hos tyven. Det var følgende:

    1 sølvbelte og 1 ditto som var større. 1 halskjede med bladlauv, 22 sølvskjeer, 3 sølvbeger og 2 tomlinger, 1 skål, 2 sølvkjeder, 1 sølvkrone som veier 160 lodd. Alt dette sølv ble vurdert til 113 rdl. 1 ort, 8 skilling, ca. 450 kroner i nåtidens penge, men i verdi det mangedobbelte.

        Om tyveriet ble opplyst følgende:

        Jørgen Flatmark forklarte at natta til den 24. april så han 2 menn komme nedenfra dalen og ville gå over Flatmarkbrua, men førenn de nådde den, møtte han dem med flere mann og hindra dem å komme over brua. De sprang da over vegen nedenfor brua. Vitnet med flere gikk etter dem. De to gikk da over elva og kom iland midt overfor Flatmark på den annen side av elva. Det var nå blitt mørkt, men så snart det lysna, begynte de å lete etter de to. Det var om natta kommet bud til Flatmark om å ettersøke to mann som hadde stjålet hos Anders Monsås. De fant fotspora etter dem og fulgte disse omtrent en halv fjerding. Der hadde tyvene gått over isen. Lasse Hanssønn som var en av forfølgerne, ropte over til vitnet: «Her er han». Den annen av tyvene forsøkte å skjule seg i ura, men de lette etter han og fant han under en stein i ura. De bad han å komme fram. Han kom da ut og bad om livet. Vitnet svarte: «Jeg skal gi deg liv» og dermed slo vitnet til han med en hammer over armen og på akslen. Vitnet spurte hvor hans kamerat var, og han svarte: «Han er ikke her».

        På spørsmål om hvor han hadde gjort av tyvekostene, svarte han: Jeg har dem ikke her. Sekken min ligger på den annen side av elva. De lette der men fant den ikke. Vitnet tok så tyven med seg og vendte tilbake.

        Imidlertid hadde Amund Flatmark funnet sekken, og Anders Monsås var kommet tilstede for å lete etter tyvene, og han fulgte med de andre tilbake. De gikk over elva igjen og kom til ei lita høyløe som sto der. Tyven sa at her var det han skiltes fra kameraten Olaf Svenske. De fant også hans sekk her som han hadde kastet fra seg. De tok tyven med seg tilbake og undersøkte nærmere hva sekken inneholdt og fant da alle de stjålne sølvsaker.

        Tyven fortalte at hans navn var Ole Høydal og han var født i Kristiansund. Far hans var sjømann Søren Jensen og mor hans var Karen Olsdatter. Hun døde på barselseng og faren flytta med barna til Stockholm hvor han døde.

        En svensk major tok gutten til seg og holdt han i skole. Senere var han i gullsmedlære, syntes ikke om dette arbeide og lot seg hverve. Han kom til Finland og var med i krigen der. Han vendte tilbake til Stockholm og gifta seg. Kona het Anna Sofie Gyldentande. De drog til Norge og streifa omkring. Om tyveriet på Monsås fortalte han at Olaf Svenske laget en stige og den brukte de til å komme opp til vinduet i stabbursloftet, tok ut dette og kom seg inn. Ole Høydal ble dømt til å kagstrykes og brennemerkes med tyvjernet.

        Tidligere på våren ble det opptatt et tingsvitne i Eiritsfjord hvor Ole Finnset fortalte at 8 dage etter påske så han to personer komme ned fra fjellet. Han gikk mot dem og spurte hvor de skulle. De sa at de var hestehandlere og tenkte seg ned til fjorden for å kjøpe hester.

        Senere hørte han at de hadde fått båt på Nauste og var reist til Monsås hvor de hadde gjort innbrudd. Noe mer visste ikke vitnet om denne sak.

        Det Ole Helberg eller Høydal fortalte om den svenske majoren som tok seg av han og holdt han i skole, er helst oppspinn fra ende til annen. Begge var omstreifere og utspekulerte kjeltringer. Etter pågripelsen ble Ole Helberg transportert til lensmannen i Grytten Anders Andersønn Høljenes. Han skulle være hos lensmannen i fengslig forvaring. Noe senere er det avsagt en dom over lensmannen hvor han fikk en bot på 8 rdl, for at han hadde latt tyven Ole Helberg unnvike fra arresten. Lensmannen hadde latt nøklen til denne ligge i stua, og fangen fikk overtalt en til å låse opp døra og ta av han jerna, og han var snar til å nytte friheta og komme seg bort. Romsdalsbygdene fikk neppe flere besøk av han.