Til oversiktside krigen

For nøyaktig 60 år siden Pers_Eide_K_Kveldulf.jpg (11308 byte)

7. mars 1941, for nøyaktig 60 år siden fikk Kveldulf Kristoffersen Eide fra Molde "The Distinguished Service Medal (DSM). Det var kong George VI av Storbritannia og keiser av India, som overrakte medaljen i den Britiske marinebasen i Rosyth i Skottland. Krigen i Europa raste for fullt.

Moldegutten var en av 8 marinegaster, fem britiske og tre norske, som fikk denne høye utmerkelsen denne dagen. En overrekkelse, som av sikkerhetsmessige grunner ikke ble omtalt i media.

Kveldulf Kristoffersen Eide og de to andre norske marinegastene fikk medaljen for bragden ombord i jageren "Sleipner" i Romsdalsfjorden i aprildagene 1940. Britene fikk medaljer for utvist tapperhet under den mirakuløse evakueringen av 340 000 allierte soldater fra Dunkerque i slutten av mai 1940.

Moldegutten Kveldulf, som forøvrig er bror av Bjarne Eide, hadde jobbet ombord i lokalbåten "Måna" i Måndalen, og ble derfor innkalt til militærtjeneste i marinen 1. april 1939. Den gang var det utenkelig at Norge og fredfylte Romsdal skulle bli krigsskueplass. ett år senere ble Molde bombet til ruiner av Hitlers Luftwaffe.

Medaljeoverrekkelsen var ikke overlatt til tilfeldigheter. Flere dager i forveien ble de åtte marinesoldatene drillet etter The Royal Navy's reglement og tradisjon. En og en marsjerte de fram, hilste, kongen festet medaljen, gratulerte, ett skritt tilbake, ny hilsen, helomvending og stram marsj bort. Seremonien var omgitt med engelsk pomp og prakt, æresgarde, musikk og høytidelighet.

Den eneste gjenlevende av de tre norske marinegastene er Alfred Karlsen (83) fra Arendal. Han og Kveldulf var bestevenner og skyttere på hver av de to luftvernmitraljøsene om bord i "Sleipner". Ved flere anledninger transporterte "Sleipner" offiserer i de britiske styrkene som ble landsatt i Molde og på Åndalsnes. Britene fikk se norsk sjømannskap på sitt beste, og de treffsikre luftvernskytterne i aksjon. Det var for denne innsatsen at de to sammen med Charles Christensen mottok en heder som er svært få utlendinger forunt.

Det ble ikke tillatt fotografering under medaljeoverrekkelsen 7. mars 1941. Norske myndigheter fryktet at om tyskerne fikk rede på at de var i krigstjeneste for de allierte, så kunne de pårørende hjemme i Norge bli utsatt for represalier.

Moldegutten Kveldulf Eide tjenestegjorde om bord i norske marinefartøyer i samfulle fem krigsår. Han var kanonkommandør på jageren "Stord" under senkingen av slagskipet "Scharnhorst" 26. desember 1943. Under landgangen i Normandie, 6. juni 1944, var han om bord i jageren "Svenner" da den ble senket av en tysk torpedo. 34 av besetningen omkom. Kveldulf Eide fortsatte i sjøforsvaret etter krigen, og gikk av for aldersgrensen som kapteinløytnant i 1947. Han døde i 1991.

Romsdals Budstikke onsdag 7. mars 2001. Forfatter Oddvar Naas

Her er meir stoff - Stavangerguiden